Türkiye Medya Akademisi Dergisi – Özel Sayı Çağrısı
Türkiye Medya Akademisi Dergisi – Özel Sayı Çağrısı
Türkiye Medya Akademisi, Türkiye Medya Akademisi Dergisi, Tümader, TMA, TÜMADER, Tma, İletişim, Medya, Hakemli Dergi, Akademik Dergi
Yayın Etiği İlkeleri
Yayın Etiği, yüksek editoryal işleme standartlarını sağlamak amacıyla, yazarlar, hakemler ve yayıncılar için dürüstlük ilkesine dayalı bir öz-düzenleme mekanizması olarak tanımlanır. Yayın etiği standartları, yüksek kaliteli bilimsel yayınların, halkın bilimsel bulgulara güveninin ve bireylerin fikirlerine saygı gösterilmesinin teminatıdır. Yayın etiğine uygunluk, bilimsel topluluğun itibarını güvence altına alır ve etik olmayan davranışları önler.
Türkiye Medya Akademisi Dergisi, 2021 yılından itibaren yayınlarına devam etmekte ve yayın etiği ile ilgili ulusal ve uluslararası en yüksek standartlara uymayı taahhüt etmektedir. Bu standartları yakalama bakımından dergimizde, Committee on Publication Ethics (COPE) ile Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishing Association (OASPA), World Association of Medical Editors (WAME) ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE)’un tavsiyeleri dikkate alınmaktadır.
Yazarlar için Yayın Etiği İlkeleri
Yazarlar, intihal yapmamalıdır, kaynakları yanlış belirtmemelidir, çürütemeyecekleri itirazları gizlememelidir, karşıt görüşleri çarpıtmamalıdır son olarak verileri yok etmemeli veya gizlememelidir.
Hakemli Yayınların Etik Standartları
Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi destekler ve bu süreçte yer alan tüm tarafların (yazarlar, okuyucular, araştırmacılar, yayıncılar, hakemler ve editörler) etik ilkelere uyması büyük önem taşır. Türkiye Medya Akademisi Dergisi, ulusal ve uluslararası etik standartlara bağlıdır ve basın kanunları, fikri mülkiyet hakları ve yayın etiği yönergelerine tam uyum sağlar.
Tekrar Yayın
Aynı makalenin veya büyük ölçüde benzer makalelerin birden fazla dergide yayınlanması, etik ihlali oluşturur. Bu tür durumlarda, editörler makaleyi incelemeden geri gönderebilir ve yazara belirli bir süre ambargo uygulayabilir. Ayrıca, tekrar yayın yapan yazarlara kamuoyuna açıklama yapılabilir.
Eşzamanlı Yayın Gönderimi
Yazarlar, aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Eşzamanlı başvuru tespit edilirse, editörler gerekli önlemleri alır, diğer editörlere bilgi verir ve makale başvurusu reddedilebilir.
İntihal Kontrolü
İntihal, başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, yazılarını ya da şekillerini kendi eseri gibi sunmaktır. Türkiye Medya Akademisi Dergisi, intihali engellemek için Turnitin ve Ithenticate gibi yazılımlar kullanarak gönderilen tüm makaleleri tarar. Benzerlik oranının %15'ten az olması beklenir. Ayrıca, doğru atıf ve alıntı yapmayan yazılar da intihal olarak kabul edilir.
Sahtecilik
Araştırma verilerinin uydurulması, tahrif edilmesi veya değiştirilmesi etik ihlali oluşturur. Araştırma verilerinin gerçek olmayan verilere dayandırılarak düzenlenmesi ve yayınlanması kabul edilemez.
Katılımcıların Kişisel Verilerinin Korunması
Türkiye Medya Akademisi Dergisi, yasal olarak gizli tutulması gereken kişisel veya hassas verilerin bulunduğu araştırmaların etik incelemeye tabi olmasını zorunlu kılar.
Araştırma Suistimali İddialarının Ele Alınması:
Dergi, bilimsel suistimallerin önlenmesine yönelik COPE'nin Etik Araç Seti'ni uygular. İntihal, veri tahrifatı ve diğer araştırma suiistimallerinin yayınlanması önlenir. Şüpheli bir suistimal tespit edilirse, ilgili makale hakkında araştırma yapılır ve uygun işlem uygulanır.
Etik İhlal Bildirimleri
Okurlar, Türkiye Medya Akademisi Dergisi’nde yayınlanan bir makalede etik ihlali fark ettiklerinde, info@turkiyemedyaakademisi.com e-posta adresine bildirimde bulunabilirler. Şikayetler hızlı ve yapıcı bir şekilde ele alınır.
Düzeltme, Geri Çekme ve Endişe İfadesi
Yayınlanan bir makalede küçük hatalar tespit edilirse, düzeltme yapılabilir. Ancak, makale içeriği ciddi şekilde yanlışsa veya etik ihlal içeriyorsa, makale geri çekilebilir. Yazarların kötüye kullanımı ile ilgili endişeler söz konusu olduğunda, editörler endişe ifadesi yayımlayabilir.
Anket ve Mülakata Dayalı Çalışmalar
Etik kurul izni gerektiren tüm araştırmalarda, etik kurul onayı ve katılımcıların bilgilendirilmiş onamı alınmalıdır. Bu onaylar ve belgeler ilgili makalede belirtilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren araştırmalar, anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmaları kapsamaktadır:
Sonuç olarak dergimize gönderilecek çalışmalarda “anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma” için, çalışmaya başlamadan önce çalışmanın yapılmasına izin verildiğine dair Etik Kurul Kararı alınmalı ve bundan sonra çalışma tamamlanmalıdır.
Özel Sayı Yayımlama Politikası
Yayın Kurulu'nun talebiyle yılda bir kez özel sayı yayımlanabilir. Gönderilen makaleler öncelikle editoryal ön incelemeye, yazım kurallarına uygunluk kontrolüne ve intihal taramasına tabi tutulur. Ardından, çift taraflı körleme akran değerlendirmesi sürecine alınır.
Editöryal Gizlilik Yükümlülüğü
Türkiye Medya Akademisi Dergisi'nin editörleri, gönderilen tüm yazıları gizli olarak kabul eder. Makale inceleme sürecinde sadece editörler, hakemler ve yayın kurulu üyeleri makalelere erişebilir. Ciddi etik ihlali şüphesi durumunda ise ilgili makale üçüncü şahıslara iletilebilir.
Bilimsel Suistimal İddiaları-Şüpheleri
Bilimsel suistimallerin tespiti halinde, editörler ve hakemler şüphelerini dergiye iletmelidir. Editörler, suistimal iddialarını değerlendirmek için gerekli adımları atacak ve COPE akış şemalarına uygun şekilde hareket edecektir.
Şikayet Prosedürü
Yazarlar ve okurlar, dergideki içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili şikayetlerini info@turkiyemedyaakademisi.com e-posta adresine iletebilirler. Şikayetler gizli olarak incelenir ve hızlı bir şekilde çözüm sağlanır.
İtiraz Süreci
Yazarlar, editörler veya hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere ciddi itirazlarını info@turkiyemedyaakademisi.com e-posta adresine belirtebilirler. İtirazlar, net bir şekilde açıklanmalıdır. İtirazın haklı bulunması durumunda, makale tekrar değerlendirilmek üzere gönderilebilir.
Çıkar Çatışmaları
Yazarlar, araştırmalarında veya makale hazırlanmasında herhangi bir çıkar çatışması varsa bunu en erken aşamada açıklamalıdır. Çıkar çatışmaları, finansal veya kişisel çıkarlar olabilir. Herhangi bir çıkar çatışması, makale yayınlanmadan önce belirtilmelidir.
Araştırma Etiği İlkeleri
Araştırmalar, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkelerine uygun olarak tasarlanmalı ve yürütülmelidir. Katılımcılar araştırmaya katılmadan önce bilgilendirilmiş olmalı, gizlilikleri korunmalı ve herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar. Araştırmalarda çıkar çatışması açıklanmalı ve etik kurallar çerçevesinde hareket edilmelidir.
Editörlerin Sorumlulukları
Türkiye Medya Akademisi Dergisi editörleri, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan “Code Of Conduct And Best Practice Guidelines For Journal Editors” rehbere göre hareket etmektedir.
Türkiye Medya Akademisi Dergisi – Özel Sayı Çağrısı
Türkiye Medya Akademisi Dergisi Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) ile lisanslanmıştır.
OJS Hosting, Destek ve Özelleştirme | OJSDergi.com