ÜÇÜNCÜ SİNEMA PARALELİNDE YILMAZ GÜNEY’İN “ENDİŞE” VE “UMUT” FİLMLERİ
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7647048Anahtar Kelimeler:
Üçüncü Sinema, Politik Sinema, Türk Sineması, Devrimci Sineması, Yılmaz Güney.Özet
İkinci Dünya savaşından 1960’lı yıllara kadar gelinen süreçte ve etkisi devamlı artan siyasi rüzgâr ülkeleri ve toplumlarını hızla etkisi altına aldı. Küba ve Çin devrimleri ekseninde başlayan beraberinde Vietnam’da sürdürülen bağımsızlık mücadelesi ve Cezayir devrimi “anti-emperyalist” mücadeleye hız kattı ve uluslar kendi içerisinde her alanda mücadeleye girişti. Üçüncü Dünya ülkelerinde baş gösteren bu hareketlilik Latin Amerika ve Avrupa’ya hızla yayılmıştır. Bu hareketlilikten etkilenen alanlardan birisi de sinema oldu. Kapitalizm ve Emperyalizme karşı yürütülen mücadelede sinemada da insanları bu mücadeleye karşı hareketlendirecek bir biçimsel dönüşüm arayışı içerisine girildi. Fernando Solanas ve Octavio Gettino 1969 yılında yayınladıkları Üçüncü Bir Sinemaya Doğru (Towards a Third Cinema) adlı makale/manifesto ile filmlerin antiemperyalist ve antikapitalist olması gerektiğini savundular. Üçüncü sinema ülkemiz sinemasında da etkisini 1960’lar ile beraber göstermeye başladı. 1960 ve 1980 yıllarında gerçekleşen darbeler tesirini sinemada da gösterdi. Filmlerinin içerdiği politik söylemler ile Türkiye’de Üçüncü Sinema filmi olarak nitelendirilen filmler üreten yönetmenlerden biri de Yılmaz Güney’dir. Bu çalışmada Yılmaz Güney’in Umut (1970) ve Endişe (1974) filmleri Solanas, Gettino ve bir diğer Üçüncü Sinema kuramcısı Paul Willemen’in üçüncü sinema kriterleri bağlamında ele alınıp Endişe ve Umut filmlerinin Üçüncü Sinema olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği Sosyal Bilimlerde araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel analiz yöntemiyle incelenmiş ve örneklem olan filmlerin Üçüncü Sinema örneği oldukları sonucuna varılmıştır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Türkiye Medya Akademisi Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Tüm makalelerimizi Creative Commons Attribution Non-Commercial (CC BY-NC 4.0) kapsamında yayınlıyoruz. Makalelerde CC BY-NC lisansı belirtilir. Türkiye Medya Akademisi Dergisi'nde yayınlanan tüm makalenin tam metinlerine https://www.turkiyemedyaakademisi.com adresinden herkes anında açık erişim görüntüleme yoluyla erişilebilir.
CC BY-NC 4.0 lisansı kapsamında özgürce şunlar yapılabilir:
- Paylaş: Eseri her ortam veya formatta kopyalayabilir ve yeniden dağıtabilirsiniz.
- Uyarla: Karıştır, aktar ve mevcut eserin üzerine inşa et.
- Yalnız şu şartlara uyulmalıdır:
- Atıf: Uygun referans vermeli, lisansa bağlantı sağlamalı ve değişiklik yapıldıysa bilgi vermelisiniz. Bunları uygun bir şekilde yerine getirebilirsiniz fakat bu, lisans sahibinin sizi ve kullanım şeklinizi onayladığını göstermez.